Wat is linkbuilding?

Links: basis van het internet

Hoe ben je op deze pagina gekomen? Laadde je internetbrowser deze pagina op je scherm nadat je ergens op klikte? 99,9% kans dat je op deze pagina terechtkwam via een link. Bijvoorbeeld omdat je zojuist op de bovenliggende pagina hier op hebt geklikt:

Schermafbeelding 2015-08-14 om 16.05.10
Dit is een link.

Op nagenoeg iedere webpagina tref je links aan. Dankzij deze links kun je eenvoudig van de ene pagina naar de andere pagina gaan. Je hoeft slechts op de link te klikken. De browser laadt vervolgens de pagina waar deze link naar verwijst en toont die aan je.

Het  internet is het internet dankzij deze links. Zonder links zou het internet slechts een losse verzameling opzichzelfstaande pagina’s zijn. Een enorme verzameling losse documenten verwijzingen die duiden op een onderling verband.

Het hebben van een grote hoeveelheid links naar je website heeft een groot voordeel: het maakt je website vindbaar.

Het vakgebied linkbuilding houdt zich bezig met het beter vindbaar maken van websites, door te bouwen aan het aantal links die naar je website verwijzen.

Definitie van linkbuilding:

“Linkbuilding is een verzamelterm voor alle activiteiten die je onderneemt om meer links te krijgen naar je website.”

‘linkbuilding’  is een vernederlandste versie van de Engelse term ‘link building’ (met een spatie): je bouwt aan het krijgen van meer links. De term is vergelijkbaar met termen als bodybuilding, brandbuilding: in het Engels zijn meer termen die het werkwoord ‘bouwen’ in zich hebben.

Geeft het werkwoord ‘bouwen’ de juiste lading aan het concept linkbuilding? Ik denk van wel. Het is hard werken om de juiste links naar je website te krijgen. Iets waar je aan ‘bouwt’, is niet van de ene op de andere dag af. En als je het grondig bouwt, heb je er vele jaren profijt van.

Het verzamelen van links doe je echter het beste op een natuurlijke manier. Wat dat betreft zou linkgrowing ook een prima term kunnen zijn.

Wat is een linkbuilder?

Een linkbuilder is een persoon die linkbuilding uitvoert.

Wat voor werkzaamheden voert een linkbuilder uit?

Bijvoorbeeld:

  • plan maken om links te krijgen van lokale nieuwssites
  • reactie achterlaten op een blogbericht met als doel een link naar je site te krijgen
  • een artikel schrijven wat je publiceert op een vaksite (gastblog)
  • een stuk content ontwikkelen en publiceren op je eigen website (met als doel het aantrekken van links)